летећа зграда

Неко вече, један после поноћи, бунован отварам почетну страну Фејсбука. Црвена шапица, одељак изгубљено/нађено, неки студент пише:

Камен би заплакао.

01:30 Ретки су, драги читаоче, тренуци у којима комшијска љубав и слога доводе до ивице суза. На лицу места, негде код Дома војске, затичем групу Крагујевчана која виком и лупањем у лонце гони тај летећи грађевиснки објекат у правцу универзитетског комплекса. Изненада и на запрепашћење свих, он скреће у правцу старог суда.

Ко те звао?! – викну оданде нека жена и зграда се, као попарена, окрете према Медицинском факултету.

Онамо су причали да ће да буде Филум – додаје познавалац прилика док трчимо на ону страну. –  А медицинари да иду у центар за изврснос’!

Како да ја то не знам? – питам га.

То је зато што си глуп човек. – закључује он.

Два је иза поноћи, метеж сабраног света наново надјача глас тог господина.  

Полако људи! Видите да ни она не зна ‘де би!‘Ајде полако. ‘Ајде, бела, од’, од’, од’! – наводио је искусно.

Зграда се смири и пошто застаде, кротко се упути наниже. Згледајући се задовољно јер им ствар полази за руком, Крагујевчани су махали и узвикивали: −Од’ бела! Дабоме! Од’, од’!

Час послушно, час опет врлудајући, зграда је летела сад на Бубањ – сад на бувљак. Љути због неуспеха, први изморени пешаци, поломљени у трци за објектом, већ су се разилазили.

Неко сутра и радиииии!

У рано јутро, када се мала, промукла и изморена група нашла пред студентима: тамо, између Шупа и Економског, најистрајнији међу њима, смели и поносни вођа, накашља се и рече:

Ми смо вам, децо, зграду навабили. Привезуј па да прославимо!

За темељац везуј!

Темељац? Писали су…

Где је?!

Нема га.

Зимски ветар страховито хучи депонијом и носи пластичне кесе. Са првим освитом зграда замаче као сабласт у том правцу, а кроз хладан, влажан ваздух шуште псовке и разлежу се злослутни јауци. Сунце сакривено облацима који се кортљају и јуре журно некуд даље, даље.

Они се згледаше у смртном страху.

Куда ћемо сад? – процеди један гробним гласом.

Не знамо!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *