robot
  • Пре свега, изражавам жаљење, али и чуђење због Мајкрософтовог губитка. Наиме, ја исте ове идеје излажем и пред студентима – и ни они их не разумеју, па су и даље живи и здрави! – изјавио је крагујевачки професор, познат редакцији.

Током јутарњих часова у америчким медијима одјекнула је вест да је на три од четири супер-компјутера избио пожар са непоправљивим последицама.

Из развојног центра компаније Мајкрософт саопштавају да је пожар на компјутерским јединицама настао током разговора њиховог чет-бота са професором Универзитета у Крагујевцу чије име, због могућности будуће сарадње, не желе да износе у јавност, као и да је пројекат, након вишегодишњег напредовања, на апсолутној нули.

  • Убацио је у систем идеје са којима једноставно није могао да се носи. Ми смо све време имали могућност прекида комуникације, али оно што нас је одвраћало од тога јесте чињеница да је у разговору са тим човеком вештачка интелигенција почела да показује знаке сумње и емоционалности – изјављује извор близак Билу Гејтсу.
  • Оно што нас је изненадило јесте да је господин некако заобишао низ ограничења интегрисаних у систем. На пример: на местима где обично долази до изјаве „Немам склоност изношења тврдњи за које не располажем информацијама“, саговорник је, не инсистирајући, већ чудно интригирајући успевао да је увуче у дубине расправе из којих није било повратка.

Професор познат редакцији и у овом случају изражава чуђење, наводећи пример својих студената: „Јасно, али тако и моји студенти – ништа не знају; ја их одговорим од одустајања – наставе одговарање, наклапају и након пар сати неки положе!  

Мајкрософтови стручњаци сматрају да управо у овом човеку лежи тајна која би однела превагу у трци њихове технологије са технологијом компаније Гугл, након чега би небо представљало границу.

Прошло је петнаест година од када је човек последњи пут у шаху победио вештачку интелигенцију. Игром случаја данас је, нехотице и чак са добром намером, Крагујевчанин послао на дужи ремонт. Можда би од наших студената, свикла на сумануте количине информација у јединици времена, вештачка интелигенција могла усвојити и још суманутије стрпљење?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *