Старија путница градског превоза у Београду почела је да посрће и најзад пала у несвест када се, тик до ње, појавио човек који је платио карту. Човек, коме је било непријатно да прелази пут од Земуна до Петловог брда шверцујући се, заправо јесте Крагујевчанин који је у Београд дошао због оставинске расправе.

Суграђанин, чије име је познато редакцији изјављује да је упозорен на традицију неплаћања јавног превоза, да није био упознат са њеним размерама, као и да би двапут размислио пре него што следећи пут понови ово дело.

Оставио их у неверици

Када је прислонио карту, путници су спонтано почели да се окупљају око њега, покушавајући да разумеју шта уопште чини, док га је група која је покушавала да помогне немоћној старици посматрала са осудом. Иако је изгледало да ће се ствари слегнути на овоме, до кулминације долази укључењем удружења грађана.

Након вожње, човек је уредно изашао из возила, претварајући се да је све у реду. У ствари, он је схватио о чему се ради тек након што су га активисти сустигли и почели да се везују ланцима око њега.

  • Немојте, људи! – вапио је док су га едуковали о његовим правима. – Имам оставинску расправу. Пропашће ми стан тече из Београда!

Порука коју су активисти послали овим чином јесте да док не буде истребљена корупција и ухапшен последњи криминалац не сме бити контроле у превозу, а самим тим ни плаћања карата.

У плану је едуковање малобројних платиша о њиховим правима, као и правилном опхођењу према контролорима. Они наводе да је стање засад задовољавајуће, али је са путницима потребно радити како убудуће не би долазило до сличних појава.

Петница: Без панике, појава ограничене вируленције

Из истраживачке станице поручују да случај Крагујевачког путника јесте забрињавајућ, али да оно што охрабрује јесте негативна органска на стране обрасце понашања.

  • Господин се бранио тиме да у његовом граду људи уредно плаћају превоз – важи – закључује сарадник Петнице, додајући да ће излетник бити задржан на посматрању.

Оно што је занимљиво јесте да се Београђани, који су чули за уредну наплату карата у Крагујевцу, масовно распитују за цену квадрата, верујући да је у шумадијском граду решен дословно сваки проблем. Став становника главног града је да се свуда у цивилизованом свету најпре решавају проблеми као што је криминал, корупција и стандард, а тек онда на ред долазе идеје попут наплате јавног превоза, због чега се колона ходочасника према Меки градског уређења, шумадијском Ослу и престоници довршених пројеката – нашем Крагујевцу, протегла се од Бубањ потока до Бубањског језера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *